
Frequently Asked Questions 
Sections 14-66 and 14-67 Code of Miami-Dade County 

Note:  Wherever possible, the pertinent code section follows the answer to the question 
so that the reader may easily refer to the specific code.  Any notices, letters, or FAQ’s are 
not the code and are included as a quick reference for your convenience.  Please see the 
specific code section for the definitive answer to your question. 

What is the purpose of the new fire alarm ordinance? 
Sections 14-66 and 14-67 are added to the Code to require fire alarm and fire sprinkler 
monitoring systems to have maintenance agreements and licensed technicians to respond 
to malfunctions and alarm conditions.  This ordinance will require owners of commercial 
buildings, where alarm or sprinkler systems are required, to establish a contract with a 
licensed alarm contractor to provide maintenance and response by a qualified technician. 

The purpose of the ordinance is to enhance the reliability of critical life safety systems, 
primarily fire alarm and fire sprinkler monitoring systems, by increasing maintenance and 
providing a runner service to reset and repair non-functional systems.  Improving 
reliability of life safety systems will significantly reduce the number and length of 
required fire watch patrols, reduce the costs associated with major repairs, reduce the 
number of nuisance alarms (false alarms) and fines for multiple false alarms. 

When was the ordinance adopted? 

The ordinance was adopted on March 4, 2008 and effective March 14, 
2008.

When must existing systems comply? 

The existing fire alarm systems must comply no later than September 14, 
2009.  § 14-66 (4) (a) 

What systems are affected by the Fire Alarm Ordinance?

All fire alarm systems, except one and two family dwellings fire alarm systems, new and 
existing, whether they are or are not monitored (supervised). § 14-66 (2)

� protected premises (local) fire alarm systems  

� remote supervising station fire alarm systems 



� central station fire alarm systems, and proprietary supervising station fire alarm 
systems  

� fire alarm systems that only monitor fire suppression systems such as sprinklers 
and fire pumps

� Non-required or elective monitoring of fire alarm systems must comply with the 
ordinance.  While the ordinance affects all of the above mentioned systems not all 
of the provisions apply in the same way to every system 

See also Definitions § 14-66 (3)

What must the owner of a fire alarm system do to comply?

Contract with a licensed fire alarm service company for a service contract that includes 
all required maintenance and testing and includes runner service (technician) available to 
respond 24/7. § 14-66 (4) (a) 

Post the following information near the main entrance or other location approved by the 
Fire Department: (1) the name of an individual or alarm company able and authorized to 
enter the premises and deactivate the alarm; (2) emergency telephone numbers by which 
those individuals can be reached at all times; and (3) the name and address of the alarm 
user. § 14-10 (4) or 14-66 (4) (b) 

Provide the service company with a key or other means of accessing the fire alarm 
control panel at any time. § 14-66 (4) (c) 

Post the certificate or placard at the main fire alarm control panel for Central Station 
Service fire alarm systems. § 14-66 (4) (b) 

Maintain any sprinkler or fire suppression systems in accordance with NFPA 25. § 14-66 
(5) and § 14-67 (4) 

Are all fire alarm systems required to be monitored?
No, monitoring is required for some occupancies by the Florida Fire Prevention Code and 
other provisions of the Code, but this ordinance does not order monitoring by itself. 

How are sprinkler systems affected?

All new sprinkler systems must be monitored by a fire alarm even if the Florida Fire 
Prevention Code does not require monitoring.  § 14-67 (3) 

How are fire suppression systems affected?

All fire suppression systems required to be monitored by the Florida Fire Prevention 
Code or another code or standard, and all fire suppression systems electing to be 
monitored are subject to the fire alarm provisions of the ordinance.  § 14-67 (4) 

Does the ordinance require existing fire sprinkler systems and fire suppression 
systems to be monitored?
No, existing systems can remain unmonitored if permitted by code. 

Does the ordinance require all fire alarm systems to have service contracts and 
runner service?
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Yes, all systems require service contracts and runner service even if they are not 
monitored.  Existing systems must have a service contract and runner service by 
September 14, 2009. § 14-66 (4) 

Does the ordinance require all fire sprinkler and fire suppression systems to have 
service contracts and runner service?
No, only fire alarms require service contracts and runner service.  The maintenance and 
testing of fire sprinkler and fire suppression systems is covered in NFPA 25, Standard for 
the Inspection, Testing, and Maintenance of Water-Based Fire Protection Systems. §14-
67 (4) 

How will the alarm company know if they need to dispatch a runner to a local 
system that is not monitored?
The ordinance requires specific contact information to be posted at the main entrance of 
the building or in another location as approved by the fire department.  This provides the 
occupants of the building and any responding emergency personnel with the contact 
information of the alarm servicing company.  A building occupant, property manager or 
the fire department will have to notify the alarm servicing company on any alarm, trouble 
or supervisory signals and the alarm servicing company will have to respond in the 
appropriate time.  

Will remote supervising fire alarm systems be required to dispatch the runner 
service?
Yes, the remote supervising station must be receiving alarm, trouble, and supervisory 
signals in order to notify the fire alarm servicing company so that they can dispatch a 
runner.  Many remote supervising stations do not receive or report trouble and 
supervisory signals to anyone.  The systems and the monitoring contracts will have to be 
revised to allow these functions to take place and to require the fire alarm service 
company to be contacted. 

How fast must the alarm servicing company respond?
The runner must arrive at the property within 2 hours for all alarm and supervisory 
signals and within 4 hours on all trouble signals.  Failure to respond within these required 
times could result in fines for the building owner or occupants.  Runner service shall be 
available at all hours of the day and night, seven days a week (24/7) including holidays. § 
14-66 (4) (a) 

How will the runner gain access to the fire alarm control panel?
Section 4 c) of the ordinance requires that the runner will have access to the fire alarm 
control panel at all times by a key or other means.  Consult with the local Fire 
Department for other approved options. § 14-66 (4) (c) 

Are all fire alarm systems required to be central station service?   
No, only new monitored fire alarm systems are required to be central station service 
systems.  This requirement also applies to new fire alarm systems which are electively 
(not required by code) being monitored. § 14-66 (9)

Are all fire alarm systems required to be certificated or placarded?



No, only central station fire alarm systems and proprietary supervising station fire alarm 
systems must have a certificate or placard posted at the fire alarm control panel.  This 
placard or certificate is in addition to the required posting at the main entrance.  Existing 
proprietary supervising station systems must be certificated or placarded by September 
14, 2009. § 14-66 (9) 

Will existing monitored fire alarm systems be required to be central station 
systems?
No, not unless they meet the criteria in § 14-66 (10) of the ordinance for systems that 
have been upgraded, repaired, or renovated or they meet the criteria in § 14-66 (12) of the 
ordinance for inoperable systems or excessive false alarms.  The addition of power 
boosters or NAC panels to add notification devices will not necessarily trigger an 
upgrade requiring central stations service.  However, replacement of the fire alarm 
control panel could require a complete upgrade of the system which would then have to 
be central station service. 

Do sprinkler systems and fire suppression systems require a certificate or placard?
No, only fire alarm systems that are central station systems or proprietary supervising 
station systems require the certificate or placard. § 14-67 (3) and (4) 

Must the monitoring company which receives the fire alarm signals be listed?  Yes, 
the ordinance requires that all supervising stations shall be listed by a third party 
verification organization acceptable to the Authority Having Jurisdiction (Fire 
Department).  This includes all remote supervising stations, central stations and 
proprietary supervising stations located anywhere in the country. Existing supervising 
stations monitoring buildings in the geographical area of Miami-Dade County must 
comply by September 14, 2009. 

Must all fire alarm systems have the fire alarm control panel or a remote 
annunciator at the main entrance?  Yes, all protected premises shall be required to 
have the fire alarm control unit or a remote annunciator located in the building lobby near 
the main entrance, or, if there is no main entrance or lobby, in a common area where the 
fire alarm control panel or remote annunciator can be seen and heard by the occupants of 
the building. The Fire Department can grant an exception to this requirement for existing 
remote supervising station fire alarm systems. § 14-66 (7) 

Is there a minimum audibility level for existing fire alarm systems?  Yes, the required 
audibility level of a fire alarm system is dictated by NFPA 72 in the edition under which 
it was installed as new.  Existing systems installed prior to the adoption of the 2002 
edition of NFPA 72, that do not meet the minimum sound pressure levels contained in 
section 6 of the ordinance, may be required to upgrade to meet the required sound 
pressure levels contained in the ordinance at the discretion of the local A.H.J.


